Εταίροι Σύμπραξης

BiomassRCM​

Περιγραφή δραστηριοτήτων και ερευνητικών ενδιαφερόντων συνεργαζόμενων φορέων

Στο έργο BiomassRCM συμμετέχουν συνολικά δυο (2) επιχειρήσεις (Biosolids Α.Ε, EXEO EE) και δυο (2) Ερευνητικοί φορείς (το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης μέσω του Ινστιτούτου Βιο- οκονομίας και Αγρο-τεχνολογίας (Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής και Αειφορίας) και ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ μέσω του το Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων και του Εργαστηρίου Διαχείρισης Αποβλήτων και Βιο-διεργασιών).

Biosolids​

H Biosolids S.A. ιδρύθηκε 2012 στην Σκύδρα του Ν. Πέλλας και έχει ως αντικείμενο την παραγωγή εδαφοβελτιωτικών προϊόντων μέσω της κομποστοποίησης βιομάζας και στερεών υπολειμμάτων, δηλαδή μέσω μιας φυσικής διαδικασίας κατά την οποία τα οργανικά υλικά μετατρέπονται σε μια πλούσια σκούρα ουσία που ονομάζεται κομπόστ ή εδαφοβελτιωτικό. Στηριζόμενη σε τέσσερις αλληλένδετους άξονες : το θεσμικό πλαίσιο , την προστασία του περιβάλλοντος , την κοινωνική ευημερία και την οικονομική ανάπτυξη παράγει μία γκάμα προϊόντων κομπόστ, τα οποία διαθέτει στην αγορά συσκευασμένα σε σακιά των 12,20,50,70 λίτρων, αλλά και σε μεγαλύτερες συσκευασίες big bag είτε χύδην κατά παραγγελία. Η Biosolids στοχεύει στην πλήρη κάλυψη των καλλιεργητικών αναγκών για τη θρέψη του εδάφους, αύξηση της παραγωγικότητας και προστασία από παθογόνα. Με το μεγάλο εύρος προϊόντων της, απευθύνεται σε όλους τους τύπους καλλιεργειών, ειδικά βιολογικών αλλά και μη,: ερασιτέχνες, οικιακές, φυτώρια, θερμοκήπια, εκτεταμένες καλλιέργειες, υδροπονία κ.ά. Στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων, παρέχει λύση στην υποχρέωση των παραγωγών αποβλήτων για σύννομη και πιστοποιημένη διαχείριση των αποβλήτων τους. Διαθέτει στην ΑΕΠΟ της 49 μοναδικούς κωδικούς αποβλήτων ΕΚΑ που μπορεί να διαχειριστεί, καλύπτοντας ένα πολύ μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων, όπως επίσης και υψηλή δυναμικότητα παραλαβής 22.000tn/έτος, καθιστώντας τη Biosolids τη μοναδική εταιρεία στη Β. Ελλάδα με Αδειοδότηση Α1, την υψηλότερη που υπάρχει και εκδίδεται απευθείας από το ΥΠ.ΕΝ.

iBO

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας Ελλάδος (ΕΚΕΤΑ) είναι το μοναδικό ερευνητικό κέντρο στη Βόρεια Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην χώρα με έτος ίδρυσης το 2000. Πρόκειται για νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το οποίο εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων Ελλάδος.
Στο έργο BiomassRCM το ΕΚΕΤΑ συμμετέχει με το Ινστιτούτο Βιο-Οικονομίας και Αγρο-Tεχνολογίας (ΙΒΟ). Το ΕΚΕΤΑ/ΙΒΟ αποτελεί από το 2013 ένα από τα πέντε Ινστιτούτα του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το οποίο εποπτεύεται από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Το Ινστιτούτο αποτελεί μετονομασία του Ινστιτούτου Έρευνας και Τεχνολογίας Θεσσαλίας (ΙΕΤΕΘ), που προήλθε από την συγχώνευση των Ινστιτούτων του Ν.Π.Ι.Δ. «Κέντρο Έρευνας, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας» (ΚΕΤΕΑΘ) (άρθρο 5, παρ. 10 περ. β’, του ν. 4051/2012, 40 Α), το οποίο ιδρύθηκε το 2006 και δραστηριοποιήθηκε στους επιστημονικούς τομείς i) Μηχανοτρονικής, ii) Αγροτεχνολογίας, iii) Βιοϊατρικής, iv) Κινησιολογίας και v) Περιβαλλοντικής Μηχανικής. Το iBO/ΕΚΕΤΑ παρά το «νεαρό» της ηλικίας του έχει επιδείξει πλούσιο επιστημονικό έργο, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση στην λίστα των ερευνητικών κέντρων της ΓΓΕΤ που εμφανίζουν υψηλούς δείκτες απήχησης που υπερβαίνουν ή προσεγγίζουν τον παγκόσμιο μέσο όρο που αφορά το επιστημονικό έργο. Η κύρια αποστολή του Ινστιτούτου είναι η διεξαγωγή εφαρμοσμένης και τεχνολογικής έρευνας που οδηγεί σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες με περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο. Το κύριο μέλημα του iBO/ΕΚΕΤΑ είναι ο τομέας των αγροτικών τεχνολογιών και πιο συγκεκριμένα θέματα σχετικά με την γεωργία ακριβείας, ευφυή συστήματα γεωργίας, αγρο-υλικοτεχνική υποστήριξη, αυτοματισμοί, τεχνολογίες πληροφορικής, Συστήματα Υποστήριξης Απόφασης (Decision Support System), αισθητήρες, αγρο-ρομποτική, χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, διαχείρισης υδάτινων και εδαφικών πόρων, εκτίμηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, βελτιστοποίηση συστημάτων γεωργικής παραγωγής. Στο έργο το ΕΚΕΤΑ/ΙΒΟ συμμετέχει με το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής και Αειφορίας (ΕΠΜΑ) το οποίο δραστηριοποιείται στα ερευνητικά πεδία της: (i) Περιβαλλοντικής διαχείριση και αξιολόγηση, (ii) Εκτίμηση περιβαλλοντικού αντικτύπου επιπτώσεων, (iii) Κυκλική Βιο-οικονομία, (iv) Ανάπτυξη εργαλείων περιβαλλοντικής πληροφορικής, (v) διαχείριση αποβλήτων, (vi) πράσινες εφοδιαστικές αλυσίδες και πληροφοριακά συστήματα. Βασική δραστηριότητα της ερευνητική ομάδας του ΕΠΜΑ αποτελεί η ανάπτυξη και χρήση προσαρμοσμένων εργαλείων και εφαρμογών της Πληροφορικής στο πεδίο της αποτίμησης μέτρων και στρατηγικών ορθολογικής περιβαλλοντικής διαχείρισης και αξιολόγησης. Πρακτική και ουσιαστική διάσταση της έρευνας του ΕΠΜΑ στο πεδίο της ορθολογικής περιβαλλοντικής αξιολόγησης και διαχείρισηςί η ανάπτυξη κατάλληλων εφαρμογών και εργαλείων της πληροφορικής για την υποβοήθηση του λήπτη απόφασης κατά τη διαδικασία αξιολόγησης των βέλτιστων πρακτικών και δράσεων συντείνοντας στον περιορισμό προς την κατεύθυνση του περιορισμού της ρύπανσης σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που θεωρούνται επιβλαβή για το περιβάλλον και τον άνθρωπο συνυπολογίζοντας παράλληλα και το κόστος, εσωτερικό και εξωτερικό.

ΙΕΥΠ

Ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός-ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), ο οποίος αποτελεί τον καθολικό διάδοχο του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.), ιδρύθηκε με την αριθμ. 188763/10-10-2011 ΚΥΑ (ΦΕΚ 2284/Β/13-10-2011) και σε αυτόν συγχωνεύθηκαν τα μέχρι τότε αυτοτελώς λειτουργούντα ν.π.ι.δ, (α) το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε), (β) ο Οργανισμός Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Απασχόλησης (Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α)- «ΔΗΜΗΤΡΑ», (γ) ο Οργανισμός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π) και ο Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛ.Ο.ΓΑ.Κ). Αντικείμενο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ είναι η διενέργεια έρευνας, η προώθηση της καινοτομίας και της τεχνολογίας, η διάχυση των γνώσεων, η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, καθώς και επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης σε όλους τους τομείς της αγροδιατροφικής αλυσίδας, η διασφάλιση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων & τροφίμων, η εφαρμογή των ορθών πρακτικών στη γεωργία και ο έλεγχος στην αλυσίδα παραγωγής- διακίνησης του γάλακτος και κρέατος στη χώρα. Το Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων (ΙΕΥΠ) είναι μεγαλύτερο εξειδικευμένο Ινστιτούτο στην Ελλάδα σε θέματα προστασίας και διαχείρισης των εδαφοϋδατικών πόρων καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών σχετικών επιστημονικών θεμάτων. Το τρέχον προσωπικό του Ινστιτούτου αποτελείται από 21 Ερευνητές, 21 Ειδικούς Επιστήμονες, 21 διοικητικούς και τεχνικούς υπαλλήλους, 25 επιστημονικούς συνεργάτες με συμβάσεις έργου στα πλαίσια προγραμμάτων έρευνας και παροχής υπηρεσιών εμπειρογνωμοσύνης. Το ΙΕΥΠ διαθέτει 3 εργαστήρια για αναλύσεις φυσικοχημικών παραμέτρων εδάφους, νερού, φυτικών ιστών, 1 νέο εργαστήριο αναλύσεων υγρών/στερεών αποβλήτων και βιοτεχνολογικών εφαρμογών και 1 εργαστήριο γεωργικής μηχανολογίας, το οποίο είναι το μόνο στην Ελλάδα που παρέχει επίσημες πιστοποιήσεις γεωργικών παρελκόμενων για εφαρμογές γεωργίας ακριβείας. Το Ινστιτούτο παρέχει μία ευρεία λίστα αναλύσεων με διαπίστευση ISO 17025, καθώς και άλλες με ISO 9001.

EXEO

Η EXEO ιδρύθηκε στην Θεσσαλονίκη το 2009 ως Νάσιας Κ & ΣΙΑ ΕΕ με διακριτικό τίτλο One92 και στόχο την ανάπτυξη, διάθεση και υποστήριξη εξειδικευμένου λογισμικού, παρέχοντας καινοτόμες λύσεις σε επιχειρήσεις και οργανισμούς του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα. Τον Φεβρουάριο του 2017 και μετά από μία εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία 8 ετών, ανανέωσε την εταιρική της ταυτότητα υιοθετώντας την επωνυμία ΕΧΕΟ. Η καινοτομία και η εξειδίκευση των εφαρμογών που αναπτύσσει η ΕΧΕΟ αποδεικνύεται από το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται από χρήστες σε περισσότερες από 24 χώρες παγκοσμίως και στις 5 ηπείρους! Η EXEO, επίσημος συνεργάτης της Microsoft στην Ελλάδα, στεγάζεται στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης, το πρώτο Πάρκο Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας στην Ελλάδα και διαθέτει όλο τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις των έργων της.

Το έργο με τίτλο «Πληροφοριακό σύστημα εκτίμησης και αξιολόγησης διαθέσιμης βιομάζας και οργανικών αποβλήτων για παραγωγή πράσινων προϊόντων στην ΠΚΜ» (Κωδικός έργου: ΚΜΡ6-0254407) υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης «Επενδυτικά Σχέδια Καινοτομίας» και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και Εθνικούς πόρους μέσω του Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία» ΕΣΠΑ, 2021-2027.

Συντονιστής

Παπαγεωργίου Αλέξανδρος

info@biosolids.gr
2310 538799

Επιστημονικά Υπεύθυνος

Δρ. Γεώργιος Μπανιάς

g.banias@certh.gr
2311 257650

Copyright 2023 © All rights reserved | Powered by EcoPro Engineering

Skip to content